Registrace •  Přidání RSS zdroje
Kurzy ze dne: 07.10.2022 || EUR 24,515 || USD 25,028
pátek 7.října 2022, Týden: 41, Den roce: 280,  dnes má svátek Justýna, zítra má svátek Věra
7.října 2022, Týden: 41, Den roce: 280,  dnes má svátek Justýna


( Nalezeno 100 článků )

RECENZE: ASUS ProArt StudioBook 16 OLED (H5600) - 16' pracovní notebook pro kreativce, s další inovací

staré RECENZE: ASUS ProArt StudioBook 16 OLED (H5600) - 16' pracovní notebook pro kreativce, s další inovací
AMD procesory stále častěji na scéně, pomalu ale jistě se nám vrací poměr stran 16:10, další inovace v ovládání aplikací s názvem ASUS Dial, to vše vkusně zabaleno do pracovního notebooku pro kreativce v oblasti grafiky nebo konstrukčního inženýrství. Dále podpořeno výkonnou grafikou NVIDIA z řady GeForce RTX 30, dostatkem operační paměti a SSD úložištěm....chcete vědět víc?
datum vydání: 7/10/2022 16:58:39 1-3 h Pouštíme se do recenze Xiaomi 12T Pro. Napište si o detaily
Když v úterý v Mnichově oznamovala čínská společnost Xiaomi několik produktových novinek pro Evropské trhy, hlavní pozornost byla věnována vlajkovému telefonu Xiaomi 12T Pro. Ten se chlubí především 200MPx fotoaparátem, velmi rychlým 120W nabíjením či možností natáčení v plnohodnotném 8K rozlišení. Ale jak dobrý je to telefon v širším měřítku a při zohlednění více parametrů? […] Celý článek si můžete přečíst na Pouštíme se do recenze Xiaomi 12T Pro. Napište si o detaily
  • Pouštíme se do recenze Xiaomi 12T Pro. Napište si o detaily
  • datum vydání: 7/10/2022 14:42:37 dnes TZ Recenze hororové marvelovky Vlkodlak: Noční lovec
    Marvel už během posledních let několikrát prokázal (i když si to někteří kritici nechtějí připustit), že si ve svých komiksárnách dokáže pohrát s nejrůznějšími žánry. Aby si zde ale troufli na tradiční horor, který navíc bude černobílý a poctou děsivým kouskům z 30. či 40. let, to by od slavného ...
    datum vydání: 7/10/2022 11:27:03 dnes RECENZE: Průměrně odmilovaný Viewegh
    Sbírka povídek Michala Viewegha se jmenuje Průměrně zamilovaný muž a jiné povídky, skutečně zamilovaných mužů v ní ovšem najdeme poskrovnu. Spíše narazíme na ty „odmilované“. Jde o další vieweghovskou knížku o erotické a vztahové deziluzi.
    datum vydání: 6/10/2022 23:38:33 včera Recenze: Blondýnka (Netflix)
    Novozélandský tvůrce Andrew Dominik, jenž kdysi sbíral úspěchy s westernem Zavraždění Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, si usmyslel, že 60 roků po šokujícím úmrtí Marilyn Monroe o ní natočí film. 
    datum vydání: 6/10/2022 23:38:33 včera Recenze: Spolu
    Tento film nemá nic společného s žádnou koalicí a je extrémně apolitický! 
    datum vydání: 6/10/2022 20:22:36 včera Recenze hyponamíru.cz: Jednoduché sjednání hypotéky online
    Hypotéka je perfektním pomocníkem na cestě vstříc vlastnímu bydlení. Bohužel její sjednání není vždy úplně nejjednodušší a může jej doprovázet řada nejrůznějších potíží. Naštěstí s postupným vývojem technologií se tyto problémy stávají minulostí. Dnes už totiž není problém kompletně celou hypotéku vyřídit online, aniž byste museli ztrácet čas například s osobními schůzkami. V této recenzi si proto společně posvítíme na poměrně zajímavé řešení českého fintech startupu hyponamíru.cz. Společnost totiž stojí za […]
    datum vydání: 6/10/2022 18:52:31 včera Recenze: Sérioví vrazi jako celebrity? Seriál o Dahmerovi to zkouší jinak
    Seriál Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera nahlíží do děsivého soukromí nekrofilního sadisty, kanibala a sériového vraha, aniž by přitom ztrácel schopnost empatie.
    datum vydání: 6/10/2022 17:20:14 včera RECENZE: AMD Ryzen 9 7900X - dvanáct Zen4 jader v akci
    Společnost AMD poslala na trh minulé pondělí zcela novou AM5 platformu a nové procesory založené na Zen4 architektuře. Dnes se podíváme na druhý nejvyšší model.
    datum vydání: 6/10/2022 16:33:14 včera Recenze nalepovacích MagSafe kroužků Swissten: Využívejte MagSafe i na starším iPhonu
    MagSafe je nedílnou součástí jablečných telefonů již od roku 2020, tedy všech iPhonů 12 a novějších. Jedná se o naprosto perfektní technologii, které se však bohužel nedostává příliš pozornosti a mnoho uživatelů novějších iPhonů nemá ani nejmenší tušení, co to vlastně MagSafe je. Konkrétně se tedy jedná o magnety, které jsou umístěné na zadní straně v útrobách jablečných telefonů. Díky nim pak můžete iPhone využít s kompatibilním […]
    datum vydání: 6/10/2022 16:31:14 včera RECENZE: Trojúhelník smutku. Satira jako břitva se spoustou humoru
    Nestává se vůbec často, aby tak prestižní filmový festival, jakým ten v Cannes bezesporu je, vyhrál film, u kterého se diváci nahlas smějí, a v němž dokonce nechybí ani humor značně fekální. Přesto verdikt letošní poroty, že Zlatou palmu vyhrává film Trojúhelník smutku, nepřekvapil. A pro švédského režiséra Rubena Östlunda to byl velký triumf, protože jeho předchozí film Čtverec vyhrál v Cannes už před pěti lety.
    datum vydání: 6/10/2022 13:41:40 včera Buko: Recenze
    Režisérka Alice Nellis si dala na dlouhých šest let od filmu pauzu. Teď se ale vrací a svou lásku ke koním přetavila do příběhu důchodkyně Jarmily (Anna Cónová), která po smrti manžela (Miroslav Krobot) zjišťuje, že většinu svého života prožila ve strachu a na stará kolena se mu rozhodne postavit...
    datum vydání: 6/10/2022 12:50:04 včera Amazfit GTR 4 recenze: parádní hodinky s přesným měřením a korunkou
    Společnost Huami představila na začátku září dvojici nových hodinek Amazfit GTR 4 a Amazfit GTS 4. První zmíněný model už testujeme přibližně tři týdny, takže jsme měli dostatek času je zhodnotit a porovnat, jak si vedou oproti své konkurenci. Obsah recenze Amazfit GTR 4 Obsah balení Amazfit GTR 4 Kvalita zpracování a vzhled Parádní displej […] Celý článek si můžete přečíst na Amazfit GTR 4 recenze: parádní hodinky s přesným měřením a korunkou
  • Amazfit GTR 4 recenze: parádní hodinky s přesným měřením a korunkou
  • datum vydání: 6/10/2022 10:21:11 včera RECENZE: Zábavný Trojúhelník smutku, umu a vtipu aspiruje na Oscara
    Když se potká tvůrčí um, inteligence a humor, může vzniknout vzácný film, jenž strhne canneskou porotu stejně jako řadového diváka, který obvykle festivalovým poctám nevěří. Bavte se v Trojúhelníku smutku.
    datum vydání: 6/10/2022 05:28:26 včera Recenze hry Soulstice. Záchrana světa s dvojicí sester se proměnila v solidní chaos
    Svět se blíží ke svému konci, ale naděje na záchranu ještě existuje. Vydáme se zacelit trhlinu v prostoru. Mají nadřízení tak velkou důvěru v naše schopnosti nebo nás poslali na smrt?  
    datum vydání: 5/10/2022 13:51:05 2 dny Na pivo do první linie: Recenze
    Ještě před lety byl Peter Farrelly znám jako režisér buranských komedií, stačilo se ovšem oddělit od svého bráchy Bobbyho a nečekaný úspěch byl na světě. Jeho příchod do ambicióznějších vod v podobě Zelené knihy totiž skončil nejen ziskem tří Oscarů, včetně toho za nejlepší film, ale zejména skvě...
    datum vydání: 5/10/2022 10:51:38 2 dny Recenze: Xiaomi představuje řadu mobilních telefonů 12T. Největším lákadlem je fotoaparát
    Xiaomi představilo novou řadu 12T, čímž dodrželo svůj již zaběhnutý půlroční interval uvádění nových top produktů. Nyní tu máme modely 12T a 12T Pro, které v mnohém vychází z 12ky a sdílí i většinu výbavy. Vyšší model přináší jednu prvotinu, kterou jsme u značky dosud zatím neviděli.
    datum vydání: 5/10/2022 09:43:47 2 dny Athena: Recenze
    Pouhé tři týdny po premiéře v Benátkách se na Netflix dostala kinetická novinka od milovníka opulence a spektáklu Romaina Gavrase. Jeho předchozí filmy (thriller Náš den přijde a krimikomedie Svět je tvůj) neudělaly takovou díru do světa jako ceněné videoklipy pro Kanyeho Westa či M.I.A. Syn ceně...
    datum vydání: 5/10/2022 09:28:02 2 dny Nejlepší ergonomické klekačky k PC | Testy a recenze
    Pracujete na počítači? Pak se pravděpodobně každý den docela dost nasedíte. A jak známo, dlouhodobé sezení nejde našemu zdraví zrovna ku prospěchu. Co všechno hrozí? Bolesti zad v oblasti krční i bederní páteře, cervikokraniální syndrom, otoky nohou, riziko vyššího krevního tlaku, nadváhy až obezity a mnoho dalších problémů? Co s tím dělat? Pro zmírnění dopadů sedavého povolání se dá udělat poměrně dost. Ve volném čase byste měli sezení kompenzovat fyzickou aktivitou. Během práce si dělat protahovací (nebo i procvičovací) přestávky. A důležitá je taky volba pracovního vybavení. Třeba volba vhodné židle. Ale počkat… musí to být opravdu židle? Co třeba vyzkoušet takzvanou The post Nejlepší ergonomické klekačky k PC | Testy a recenze first appeared on SmartMag.cz.
  • Nejlepší ergonomické klekačky k PC | Testy a recenze
  • SmartMag.cz
  • datum vydání: 5/10/2022 06:46:45 2 dny RECENZE: BOOM vol. 2: Od mobilu k objetí
    Inscenaci BOOM vol. 2 uvádí soubor Cirk La Putyka v prostoru Jatka78 v pražských Holešovicích. Kromě českých umělců se jí účastní i studenti Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, které principál souboru Rosťa Novák ml. okamžitě po vypuknutí války na Ukrajině pozval ke společné práci do Prahy.
    datum vydání: 4/10/2022 20:01:30 3 dny Recenze Made in Abyss: Binary Star Falling into Darkness – pád do zoufalství
    Průzkum takovéto propasti bohužel zabolí.
    datum vydání: 4/10/2022 15:20:49 3 dny RECENZE: Slipknot nabízejí až kinematograficky komplexní hudební zážitek
    Vydá-li kapela velikosti Slipknot nové album, je z toho vždy událost, i kdyby samotná hudební náplň za moc nestála. To ale neznamená, že by The End, So Far bylo mizerné album.
    datum vydání: 4/10/2022 14:58:12 3 dny Tenga Flip Orb Rush – RECENZE netradiční japonské umělé vagíny
    datum vydání: 4/10/2022 14:58:12 3 dny Anus Toy anální kolík pro milking prostaty – ideální pro zamčené = RECENZE
    datum vydání: 4/10/2022 13:55:42 3 dny Indián: Recenze
    Hledat mezi českými filmy takový, co by vybočoval z ustáleného vzoru trapných komedií nebo repetitivních vztahových dramat, je jako čekání na Godota. Dlouhé a úmorné. A když Godot nakonec skutečně dorazí, vznikne z toho Indián. Jinak to bohužel nelze napsat. Indián je totiž zářný příklad toho, ja...
    datum vydání: 4/10/2022 12:35:08 3 dny RECENZE: Svoboda v několika podobách podle Chinaski
    Když už někdo vetkne do názvu svého alba slovo „svoboda“, je dobré ho pak na nahrávce nějak obhájit. Chinaski to na své dvanácté řadové desce udělali. Co na tom, že „svoboda“ je v názvu desky napsána norsky, tedy Frihet. Druhé album aktuální sestavy populární české kapely se svou nespoutaností nepodobá žádnému jinému v celé její historii.
    datum vydání: 4/10/2022 11:49:00 3 dny Recenze: Vřískot
    Neve Campbell slaví 3. října narozeniny, takže ideální doba si ji připomenout v páté části slavné série, která jest k dispozici na DVD a Blu-ray. 
    datum vydání: 4/10/2022 10:45:34 3 dny Fit-day.cz [recenze]: Zkušenosti s proteiny a smoothie
    Pokud chcete najet na zdravější životní styl, pravděpodobně budete potřebovat malou pomoc při skládání a kombinování nutričně vyvážených jídel. Jelikož ne každého baví okusování syrového celeru, můžete svůj jídelníček obohatit o proteinové potraviny a smoothies, které vám dodají potřebné živiny, ale zároveň sníží příjem kalorií. Jelikož značek, které se zdravou výživou zabývají, je na českém […]
    datum vydání: 4/10/2022 10:21:12 3 dny Recenze sluchátek Marshall Motif A.N.C. Živý zvuk v kompaktním provedení nejen pro vášnivé rockery
    datum vydání: 4/10/2022 09:49:32 3 dny Dead for a Dollar: Recenze
    Byly časy, kdy to s westerny vypadalo hodně špatně. Ne že bychom teď příběhy z divokého západu vídali v kinech dvakrát do měsíce, ale žánr není ve zdaleka tak špatné formě jako před pár lety. Samozřejmě tomu pomáhá i obliba modernějších neowesternů, seriálů jako Yellowstone a ochoty točit tyhle v...
    datum vydání: 3/10/2022 19:59:00 4 dny Recenze: Kde zpívají raci
    V USA šlo o celkem velký hit. Uvidíme, jak si povede u nás. Ale rozhodně zasluhuje šanci, protože se jedná o velice příjemnou podívanou. 
    datum vydání: 3/10/2022 19:59:00 4 dny Recenze: Úsměv
    Ač to tak podle názvu možná nevypadá, skutečně se jedná o horor. 
    datum vydání: 3/10/2022 18:21:39 4 dny Recenze reprosoustav Fyne Audio F704. Vynikající sloupové Hi-Fi repro pro náročné
    Pokud máte rádi fyzičnost, velké rozměry a vůbec to všechno, co nacházíme v koncertních sálech, pak určitě F704 nevynechte ze svých poslechových objevování – jsou svého druhu fascinující. Jsou to excelentní reprosoustavy.
    datum vydání: 3/10/2022 14:43:04 4 dny Recenze elektrokoloběžky AERIUM E350 Big Wheel. Nabízí komfort v každém terénu
    Nebaví vás stát neustále v městských kolonách nebo se mačkat ve veřejné dopravě? Před pár lety byste soběstačnosti a časové úspory na cestách nejspíš dosáhli tím, že byste si pořídili kolo. Avšak klasická kola mezi aktuální trendy už dávno nepatří, nahradily je totiž moderní elektrokoloběžky. Pokud už jste se s elektrokoloběžkami někdy osobně setkali, tak jistě víte, že nabízejí řadu výhod. Jsou rychlé, komfortní a díky skládacímu mechanismu si většinu z nich můžete vzít s sebou téměř kamkoliv, takže odpadá riziko krádeže. Probudili jsme ve vás zvědavost? Tak to rozhodně čtěte dále – dnes se totiž na jednu takovou elektrokoloběžku podíváme zblízka. Konkrétně se jedná o model AERIUM E350 Big Wheel od českého prodejce Vzdušín.cz. Snadný první rozjezd i složení Rozhodně neplatí, že by elektrokoloběžka AERIUM E350 Big Wheel byla vhodná jen pro pokročilé řidiče. Je tomu totiž přesně naopak – s jejím složením i ovládáním si poradí v podstatě každý. Balení obsahuje vše, co byste ke složení a povozu elektrokoloběžky mohli potřebovat, včetně přehledného a srozumitelného návodu. Stroj tak zprovozníte v řádu několika minut. Určitě vás příjemně potěší, že tento model od AERIUM je opatřen také skládací konstrukcí, což násobí jeho praktičnost, díky které vám může dělat společníka také na výletech či dovolených. Rám elektrokoloběžky tvoří slitina hliníku, díky čemuž je nejen odolná, ale také lehká. Zvládne město i off-road Rozhodně musíme elektrokoloběžce AERIUM E350 Big Wheel dát plusové body za její všestrannost. Perfektně si totiž poradí nejen s městskými chodníky, silnicemi a cyklostezkami, ale i se zpevněnými přírodními cestami. Jak je to možné? Hlavním důvodem jsou její kola, respektive pneumatiky. Obě kola, tedy jak přední dvacetipalcové, tak i zadní šestnáctipalcové, jsou totiž opatřená kvalitními, tlustými pneumatikami značky E-Scooter, které jsou vhodné pro bezpečnou a komfortní jízdu jakýmkoliv terénem.  K jízdě bez nehod přispívají také dvojité kotoučové brzdy na předním i zadním kole. Ty dodávají řidiči mnohem větší kontrolu nad strojem, a to nejen v náročnějších dopravních situacích.  Výkonná elektrokoloběžka do (ne)pohody A jak je na tom AERIUM E350 Big Wheel v číslech? Velmi dobře, zejména pak co se týče výkonu motoru, který činí 350 W. Díky tomu dokáže vyvinout rychlost až 25 km/h. Zákon ji díky těmto parametrům navíc vnímá jako jízdní kolo, což znamená, že pro její řízení nepotřebujete řidičské oprávnění. Při delších vyjížďkách každý řidič ocení také baterii s kapacitou 10 Ah. Díky ní elektrokoloběžka na jedno nabití zvládne ujet vzdálenost až 32 kilometrů. To je víc než dost nejen na cestování do práce či do obchodu, ale i na menší výlety. Nabíjení je navíc v porovnání s kapacitou baterie velmi rychlé a nezabere víc než 4–5 hodin. Bohatá výbava a více barevných variant Elektrokoloběžka není pozadu, ani co se týče praktických vychytávek. Řízení i celkovou obsluhu vám jistě usnadní prvky, jako je protiskluzový povrch stojné plošiny, praktický stojan, směrové světlo či svítilna umístěná jak vepředu, tak i vzadu. Za jízdy se vám bude hodit také jasný a přehledný LCD displej, kde najdete informace o stavu baterie a aktuálním dojezdu elektrokoloběžky. AERIUM E350 Big Wheel navíc přichází v různých barvách rámu – konkrétně můžete vybírat mezi bílou, černou, červenou nebo žlutou konstrukcí. Všechny varianty tohoto modelu, stejně tak jako další elektrokoloběžky, najdete přímo v e-shopu prodejce Vzdušín.cz. Ten má pro vás k dispozici také praktické příslušenství a proškolenou technickou podporu, která při výběru vhodného modelu může být k nezaplacení. Poskytuje také autorizovaný servis a náhradní díly, na které mají zákazníci e-shopu doživotní slevu.
  • elektrokoloběžky
  • datum vydání: 3/10/2022 14:20:42 4 dny RECENZE: Alena Vránová, nejen Krasomila. Jak ji vidí pětapadesát přátel
    Alena Vránová zprvu nechtěla o knize ani slyšet, odmítla se vůbec se mnou seznámit. Tak vzpomíná autor publikace, již herečka nakonec přece jen posvětila.
    datum vydání: 3/10/2022 14:05:23 4 dny Recenze nalepovacích MagSafe kroužků Swissten: Užijte si MagSafe i na starším iPhonu
    MagSafe je nedílnou součástí jablečných telefonů již od roku 2020, tedy všech iPhonů 12 a novějších. Jedná se o naprosto perfektní technologii, které se však bohužel nedostává příliš pozornosti a mnoho uživatelů novějších iPhonů nemá ani nejmenší tušení, co to vlastně MagSafe je. Konkrétně se tedy jedná o magnety, které jsou umístěné na zadní straně v útrobách jablečných telefonů. Díky nim pak můžete iPhone využít s kompatibilním MagSafe příslušenstvím, které se magneticky přicvakne […]
    datum vydání: 3/10/2022 11:20:07 4 dny RECENZE: AMD Ryzen 5 7600X - nejmenší Zen4 v testu
    Společnost AMD poslala na trh minulé pondělí zcela novou AM5 platformu a nové procesory založené na Zen4 architektuře. Dnes se podíváme na nejnižší model.
    datum vydání: 3/10/2022 10:21:10 4 dny Recenze mobilu Apple iPhone 14 Pro. Šikovný ostrůvek a foťák jako jediná snaha o inovaci
    Aktuálně nejlepší model od Applu, což potvrzuje výkon i fotoaparát • Novinkou je šikovný ostrůvek Dynamic Island • Příjemné inovace bohužel přebíjí vyšší cena
    datum vydání: 3/10/2022 10:21:02 4 dny RECENZE: Michal Viewegh zase jednou vyrostl. Skoro k Haškovi
    Letos na jaře vydal Michal Viewegh k svým šedesátinám Děravé paměti, teď přidal novou sbírku povídek. Zatímco memoár patřil ke slabším kusům ve stádu jeho knižních publikací, jeho povídková novinka má něco do sebe – až si čtenář nad některými z těch třinácti zařazených textů říká, co si říkal za poslední dekádu výjimečně.
    datum vydání: 3/10/2022 09:36:55 4 dny Kryptoměnová online hra Rollercoin. Recenze, návod, bližší informace a kalkulačky. Hrajte si s křečkem a získejte kryptoměny zdarma!
    Jistě se shodneme na tom, že těžba kryptoměn je ambicí mnoha z nás, ale v naprosté většině případů na to nemáme peníze, znalosti nebo potřebnou technologii. Přímá těžba kryptoměn je pro obyčejné nadšence a investory velmi nákladná záležitost. Existují ovšem alternativy, které vás mohou dostat ke kryptoměnám za nízké náklady a i s dávkou zábavy, […] Článek Kryptoměnová online hra Rollercoin. Recenze, návod, bližší informace a kalkulačky. Hrajte si s křečkem a získejte kryptoměny zdarma! pochází z magazínu Finex.cz.
  • Kryptoměnová online hra Rollercoin. Recenze, návod, bližší informace a kalkulačky. Hrajte si s křečkem a získejte kryptoměny zdarma!
  • Finex.cz
  • datum vydání: 3/10/2022 05:31:04 4 dny Recenze hry Alfred Hitchcock: Vertigo. Psychologický thriller zaujme více jako film než hra
    Hra na motivy jednoho z nejlepších filmů všech dob rozhodně zaujme příběhem. Po herní stránce však v mnohém strádá. Stojí za to dát jí šanci?
    staré Recenze: Ben Cristovao osedlal lva. Do O2 areny přivezl hity i veganské burgery
    Když se Ben Cristovao v roce 2009 umístil sedmý v soutěži Česko Slovenská SuperStar, s vycházející hvězdou zdejšího popu se začal rodit i nový žánr, respektive nová hudba pro mladé. Ti byli do té doby odkázáni na zaměnitelné boybandy nebo sólisty, kteří zpívali texty protřelých autorů. Najednou se v televizi zjevil dvaadvacetiletý kluk, jenž působil a mluvil naprosto přirozeně. V populární talentové soutěži chtěl původně jen tančit. Že bude muset zpívat, se dozvěděl až při čekání na casting. Přesto se rozhodl frontu vystát a něco předvést. Bezprostřednost mu zůstala dodnes a cítit byla také z jeho sobotního koncertu v pražské O2 areně. S úderem osmé hodiny se téměř vyprodaná hala poprvé rozkřičí, zatím ještě do tmy. Další aplaus přichází na vyzvání. "Přichází kapela, udělejte bordel, ať vás slyší," volá ze zákulisí protagonista večera. Muzikanti se chopí nástrojů a Ben Cristovao vstupuje na scénu s čerstvým sestřihem. Pronikavě červené vlasy upravené nakrátko doplňuje bílé sako s rameny posázenými blyštivými diamanty. Dav propadá euforii. Světla se rozžehnou s prvními tóny písně Prší, prší, jíž začíná i nedávné album Protenkontrast. Zatímco to stojí převážně na elektronických beatech a zvucích, naživo frontmana doprovází kapela a on to chce dát najevo. Spoluhráče představuje už v úvodu, jejich jména dokonce běží na obrazovce. V průběhu koncertu zpěvák zaplněnou halu průběžně žádá o potlesk pro svůj band. Právě ten ho odlišuje od žánrových kolegů, kteří si hudební podklady nechávají pouštět z počítače a předtočený běžně mívají i hlavní zpěvy. Důraz na řemeslnost a živelnost je v době playbackové sympatický, v sobotu ale naráží na limity O2 areny. Bicí místo průrazného rytmu vytváří hlukovou kouli, v níž je často nemožné rozklíčovat jednotlivé údery. Utopené jsou i basové linky, tóny se tříští o hlediště naproti pódiu. Postupem času si zvuk sedá, přesto většinou zní jako pod dekou. Alespoň ze sektoru na stání. Slovům není téměř rozumět, to ale publikum nijak nevzrušuje, většina přítomných si texty dokáže odzpívat sama. "Mega rád vás vidim, lidi. Wtf, to bylo dlouhý," říká Cristovao v odkazu na pandemické roky a neustálé překládání termínu koncertu, který se měl původně uskutečnit už předloni. Před více než deseti lety zpěvák jako první začal frázovat české texty coby angličtinu. Běžně používá termíny typu "wassup" nebo "alrite", mluví jazykem, jemuž mladá generace rozumí. Dnes na podobném postupu svůj výraz staví například zpěvačka Annet X. Propojení generací Třetí baladu Tělo už naplno zpívají narvané ochozy osazené mladými, převážně dívčími hlasy. Zároveň přichází první z mnoha hostů, slovenský raper Supa. Jeho hlas se topí ve zvuku kapely, přesto vznikají působivé okamžiky - ze stropu se snáší obří lampa, Cristovao do ní nasedá a většinu milostného songu interpretuje ve vzduchu. Občas si dovolí i jemnější akrobacii. Při čtvrté skladbě se objeví Adam Mišík, jehož slávu momentálně přiživila hlavní role v generačním filmu Banger. Také v sobotu je ve formě, jeho singl Máma říkala představuje první silný moment show. Mišík s Cristovaem a kapelou navozují pocit léta, přestože venku panuje notně podzimní počasí. Ben Cristovao není nejlepší zpěvák. Jako raper obstojí, nejlépe ale zvládá úlohu baviče. "Tohleto si dneska užiju," říká s rozsvícenýma očima. A vlnu vzrušení vyvolává například singlem Asgard, který loni vydal s brněnskou partou Rychlí kluci. Když na pódium vběhnou právě Calin, Stein27 a Kojo, odezva odpovídá jejich popularitě na streamovacích platformách a serveru YouTube. Jako by se najednou zhmotnila astronomická čísla přehrání jejich klipů, běžně majících několik milionů zhlédnutí. Mladou hudbu, respektive hip hop a R&B tvořené generací dvacet plus, se Benu Cristovaovi podařilo dostat do prostoru, který běžně obývají zavedené instituce českého mainstreamu, kapely jako Kryštof, Chinaski, Mirai, Kabát, nebo zpěvák Marek Ztracený. Přestože alba mladého brněnského interpreta Calina a spol. patří v Česku k nejprodávanějším a nejposlouchanějším, jejich autoři pravidelně objíždějí spíš větší kluby a menší haly. V takhle velkém prostoru jejich hořkosladké písně zazněly poprvé. A trochu paradoxně - mrazivé beaty fungovaly v O2 areně lépe než songy hrané sedmičlennou kapelou. Zvuk byl jasnější. V hitu Asgard se potkávají dvě generace. Rychlí kluci navazují na to, co Ben Cristovao kdysi začal - píší hudbu pro své vrstevníky, zpívají o tom, co každý den žijí, a vše podávají jazykem, v němž se starší generace těžko orientuje. Když Cristovao v sobotu dozpívá svůj part, do ruky mu z publika přiletí podprsenka. Přestože jméno Ben Cristovao funguje jako silná značka, zpěvák a raper celý večer sází na souhru. Neustále připomíná, kolik lidí se na akci podílelo. Na pódium zve a představuje nejen hvězdy, ale také kameramany, nebo prostě jen přátele ze zákulisí. Pro jeho tvorbu je typická rozháranost, skáče od žánru k žánru, společným jmenovatelem zůstávají hlas a energie. V O2 areně přechází od hip hopu k burácivému rocku, když začnou žhnout ohně, na pódiu by klidně mohl stát raper Marpo. Po výbuších ale scéna potemní a doprostřed zasedne další host, Mirai Navrátil. Spustí baladu Pojď ke mně blíž, lidé halu rozsvěcují svými telefony, intimní moment funguje. Kromě žánrů se Benu Cristovaovi daří propojovat generace. Ke konci na scénu přicházejí rapeři Rytmus a Ego ze slovenské kapely Kontrafakt, kteří hip hop proměnili z okrajového žánru pro fajnšmekry ve vycizelovaný produkt, jež změnil pravidla česko-slovenského mainstreamu. Cristovao celý večer působí jako vstřícný hostitel, který si chce užít s přáteli. I díky bezprostřednosti se mu daří ustát technické problémy. "Něco nám tam nefungovalo, pane zvukař. Možná by stačilo prohodil kanály," říká už zkraje vystoupení, během nějž si pak často ladí vysílačku za pasem. Když se na obřím ocelovém lvu přesouvá na druhou stranu haly a dostává se divákům na dosah ruky, euforii tlumí technika. Písni Kolotoč opět předchází komunikace se zvukařem, nakonec ji Ben Cristovao zpívá bez odposlechu. Další plánovaný kus nejspíš utíná, nechává se navázat na lano a vzdušnou čarou se přesouvá zpět na pódium. Mainstream s poselstvím Jestliže nejmladší generace raperů se v textech vyzpovídává z hédonismu, úzkostí a nešťastných lásek, Ben Cristovao se spíš snaží jít příkladem. Například když jako vrcholový sportovec předvádí ve vzduchu akrobatické kusy a do toho rapuje. V pasážích s tanečníky připomíná aktuální show amerického rapera Kendricka Lamara. Část sobotního koncertu ovšem také zpívá v tričku s nápisem "no music on a dead planet", tedy "na mrtvé planetě žádná hudba nehraje". Cristovao se jako první český umělec připojil k organizaci Music Declares Emergency, jíž podporují například Brian Eno, Moby nebo kapela The 1975, všichni společně volají po ochraně životního prostředí. Vidět je to také v O2 areně: v pěti stáncích se místo obligátních klobás a řízků prodávají veganské burgery, nugety či wrapy a produkce dala do oběhu 2000 vratných kelímků. O2 arena běžně stále používá jen ty jednorázové. Z aktuální desky funguje track Pamatuju, kde zpěvák s raperem Kojem vzpomíná, jak se kvůli barvě kůže dostávali do nebezpečných situací. Ohlas má i podobně laděné Smítko, jehož text s obraty typu "bacha, Arab, výbuch, kebab, negře, rákos, rejže, stánkař, větve," odkazuje k rasismu. "Bílá země je naše / A ty se nejmenuješ Eva ani Vašek," štká Ben Cristovao, zatímco nad ním svítí velké logo kampaně proti rasismu Good Night White Pride. Pro O2 arenu je to další poprvé. Jedná se o název původně německého antifašistického hnutí, které od roku 2005 existuje také v Česku. Jasněji už rasismus odmítnout snad nejde. Ben Cristovao ukázal, že dokáže psát hity a předvést je v živém, přitažlivém balení. Některé jsou občas banální, celek ale vyprázdněností netrpí. A když zpívá "yeah, yeah, yeah / nejlepší den mýho života / doufám, že se z toho nikdy nevymotám,", při pohledu do publika se zdá, že mnoho přítomných to cítí stejně.
    staré Recenze bezdrátových sluchátek Happy Plugs Joy: Velmi příjemné překvapení
    Bezdrátových sluchátek je na trhu celá řada. Je tedy občas potíž se v tomto segmentu vůbec vyznat. Bezdrátová sluchátka má dnes spousta lidí. Ačkoli kritici „bezdrátů“ často hovoří o nižší kvalitě zvuku, jejich používání je zkrátka a dobře pro uživatele daleko pohodlnější. Za kvalitní sluchátka se slušnou výdrží na jedno nabití dnes už nemusíte utratit majlant. Velmi zajímavým produktem jsou sluchátka Happy Plugs Joy, která lákají na nízkou cenu, netypické […]
    staré Malé basy do bytu. Recenze subwooferu Sonos Sub Mini
    Menší subwoofer cílí na menší místnosti • Soundbaru Sonos dovolí lépe otevřít prostor a vylepšit dialogy • Basy uslyšíte, ale nábytek to nerozklepe
    staré RECENZE: Nepříliš zábavný Ples v hotelu Savoy
    Operetu maďarského skladatele Paula Abrahama Ples v hotelu Savoy uvedl na začátek sezony soubor Státní opery v Praze. Dílo se na stejné jeviště vrací po téměř devadesáti letech, poprvé se hrálo v roce 1933 v tehdejším Novém německém divadle rok po berlínské premiéře.
    staré Recenze iPhone 14: Je to nuda, ale pořád líbivá nuda
    Když Apple představil řadu iPhonů 14, byl právě základní model pasován do role toho, který zajímal nejméně. Je nutno říci, že poměrně právem, protože těch novinek přináší opravdu málo. V žádném případě to ale neznamená, že byste jej měli ignorovat. Pořád má co nabídnout, avšak to s ohledem, z které generace iPhonu na něho popřípadě přecházíte. Ze třináctek to jasně nemá smysl. Máme zde dvě velikosti. Model […]
    staré Recenze skla PanzerGlass pro iPhone 14 Pro s aplikačním rámečkem: Ideální sklo pro ty, co mají obě ruce levé
    Musím se bez mučení přiznat, že jsem nikdy nebyl nějakým velkým fanouškem tvrzených skel nebo ochranných fólií, ovšem když chtěla moje žena na svůj telefon PanzerGlass a později jsem jej lepil i tchýni, tak jsem začal mít pocit, že technologie tak pokročila, že už tvrzené sklo na telefonu opravdu nevnímáte. Na starý iPhone už to po roce používání nemělo moc význam, ale s přechodem na nový model jsem se rozhodl […]
    staré Recenze Galaxy Z Flip4: Ideální stroj pro vstup do segmentu skládaček 
    Na začátku srpna představil Samsung nové generace svých skládacích zařízení. Galaxy Z Fold4 je sice ten vybavenější, ale také dražší. Pro mnohé tak může mít větší potenciál právě Galaxy Z Flip4. Samsung se do žádné divočiny nepouštěl, a vydal se jen drobnou evoluční cestou, která ale ze zařízení dělá skvělý produkt.  Je to osvědčená strategie. Pokud něco uspěje, jsou decentní evoluční kroky žádanější než další razantní přepracování […]
    staré Recenze PanzerGlass krytu a skla na iPhone 14 Pro Max: Kompletní ochrana za všech stran
     Nové iPhony 14 Pro jsou nejvybavenějšími, které kdy Apple uvedl na trh. Zároveň jsou ale také nejdražšími. Pokud patříte mezi ty, kteří svá drahá elektronická zařízení rádi chrání patřičnými kryty a skly, máme zde obojí, a to hned pro model iPhonu 14 Pro Max. Jsou navíc od uznávané značky PanzerGlass.  PanzerGlass HardCase  Pokud si pořídíte tak drahé zařízení, kterým iPhone 14 Pro Max je, je vhodné jej také […]
    staré Recenze na Redmi Pad už je venku. Tablet přitom ještě nevyšel
    Redmi Pad je jedním z produktů, které se firmě Xiaomi absolutně nepodařilo pohlídat. V podstatě už několik týdnů známe alespoň přibližnou podobu tabletu i veškeré hardwarové specifikace. Posledním dílem do naší skládanky je tedy cena (která se má v Evropě pohybovat někde okolo 250 eur) a samozřejmě oficiální představení. Nyní se na YouTube kanálu Eufracio […] Celý článek si můžete přečíst na Recenze na Redmi Pad už je venku. Tablet přitom ještě nevyšel
  • Recenze na Redmi Pad už je venku. Tablet přitom ještě nevyšel
  • staré TZ Recenze děsivého Příběhu Jeffreyho Dahmera
    Jeffrey Dahmer zabil mezi lety 1978 a 1991 celkem sedmnáct mladých chlapců a mužů. Předtím, než se na nich dosyta (ehm) vyřádil, je zdrogoval a většinu z nich bezbolestně uškrtil.Inu, a pak... některé části (většinou lebky) si občas nechal na památku svého činu, jiné části vyhodil do koše a na ji...
    staré Aplikace Raiffeisen Investice – recenze, zkušenosti, poplatky, srovnání s konkurencí
    Investování přes mobilní aplikace a investiční platformy zažívá velký boom. Bylo tedy jen otázkou času, kdy s podobnými projekty začnou přicházet velké banky. A nyní k tomu došlo: Raiffeisenbank totiž představila vlastní investiční aplikaci Raiffeisen investice. Pojďme zjistit, co aplikace nabízí, jaké má poplatky a jak obstojí ve srovnání s konkurencí! Investování rychle a jednoduše Aplikace Raiffeisen […] The post Aplikace Raiffeisen Investice - recenze, zkušenosti, poplatky, srovnání s konkurencí first appeared on InvestPlus.
  • Aplikace Raiffeisen Investice - recenze, zkušenosti, poplatky, srovnání s konkurencí
  • InvestPlus
  • staré Recenze iPhone 14 Pro Max: Dynamic Island vás očaruje
    Letošní řada iPhonů 14 je v mnohém kontroverzní, i když zase posouvá technologie o velký kus vpřed. Tím nejvybavenějším modelem je iPhone 14 Pro Max, který si zaslouží pozornost hned z několika ohledů. Je tím nejen Dynamic Island, ale i 48MPx fotoaparát. iPhone 14 Pro Max tedy nese stejný vzhled, co loňský model, jen s opravdu decentní úpravou jeho proporcí. Výška se snížila o 0,1 mm, šířka […]
    staré Recenze: Banger.
    Tenhle velmi zajímavý český film je nadále k vidění i v kině Lucerna.
    staré Recenze filmu Lékořicová Pizza. Milostné vyznání místu, době a kinematografii dospívání režiséra Paula Thomase Andersona
    staré Kindle Paperwhite 4: Dlouhodobá recenze po 12 měsících používání
    Displej6″ (1448×1072), 300 ppi, E-ink CartaNasvíceníAno (5 LED diod)OvládáníDotykový displejProcesor, RAM1 GHz, 512 MBPaměť8 GB / 32 GBPřipojeníWi-Fi, Bluetooth, microUSB, v dražší verzi LTEBaterie1500 mAhHmotnost182 g / 191 g (LTE verze)Podporované formátyAZW, ATW3, TXT, PDF, MOBI, PRC, HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, AAXDalší funkceKindle store (knihkupectví), Audible (audioknihy), Goodreads, webový prohlížeč, poznámky, slovník, vodotěsnost IPX8Porovnat ceny na Heureka.cz Kvalitní, lehká konstrukceJemný displej s podsvícenímDlouhá výdrž baterieEkosystém AmazonuFunkce zvýrazňováníNoční a úsporný režim Chybí češtinaBez nastavení teploty světlaSlabší podpora formátůBez tlačítek na přetáčení stranStarší microUSB konektor Posledních 12 měsíců jsem strávil čtením knih skrze Kindle Paperwhite 4 od Amazonu. Fyzické knihy už čtu jen zřídkakdy a i před Kindlem jsem raději vytáhl starý iPad. Já vím, že vůni nové knihy nic nenahradí, ale jakmile si uvědomíte, že desítky knih nacpete do jednoho malého zařízení, už se nebudete chtít vrátit. Nicméně čtení na tabletu má několik nevýhod. V první řadě je to podsvícený displej, který i když použijete žlutý filtr stále není to nejlepší pro čtení před spaním, a v druhé je to baterie, kterou je třeba nabíjet párkrát do týdne nebo i častěji. Tohle byly hlavní důvody, proč jsem z iPadu přesedlal na Paperwhite a musím říct, že jsem udělal dobře. E-ink čtečka je daleko příjemnější na oči, baterie vydrží několik týdnů a celkově je Kindle ještě tenčí a lehčí než tablet. Jelikož se ale jedná o Kindle z roku 2018, nutno podotknout, že Amazon nedávno vydal novou náhradu, Kindle Paperwhite 5, který přináší větší displej, nasvícení s měnitelnou teplotou barev a celkově svižnější přetáčení stránek a dalšího používání. Kvalitní konstrukce, osvědčený displej Hned jak jsem čtečku vyndal z balení, naprosto mě překvapilo, jak je malinká. Ať už čtete klasickou knihu nebo z tabletu, Kindle je se svými 182 gramy naprosto jiná liga. S rozměry 16,7 x 11,6 x 8,2 cm není zas o tolik větší, než běžný smartphone, jak by se mohlo zdát, a tak ji lehce můžete vzít do jakéhokoliv batohu, tašky nebo i zadní kapsy džínů. Už z ostatních recenzí jsem četl, že Amazon má nejlepší čtečky, co se týče dílenského zpracování, a moje zkušenost to rozhodně nevyvrací. Displej Na přední straně najdete v těle zapuštěný displej. To znamená, že mezi displejem a rámečky nejsou žádné spáry, do kterých by se vám usazovaly nečistoty nebo třeba voda. A ano, Paperwhite je konečně voděodolný s certifikací IPX8, a tak je vhodný i pro dovolenkování na pláži nebo romantické čtení při svíčkách v pohodlí vaší vany. Kindle je samozřejmě osazen osvědčeným 6” E-Ink displejem, který Amazon před téměř 15 lety proslavil. V tomto případě mluvíme o displeji Carta HD, který je aktuálním standardem. Ten nabízí jemné rozlišení 1448 x 1072 px, tedy 300 bodů na palec (PPI), a pro jakoukoliv knihu je naprosto ideální. Nikdy jsem neměl pocit, že by nebyl text dostatečně ostrý nebo příliš rastrovaný. Podsvícení Samozřejmě nechybí ani nasvícení displeje skrze ledky, pro čtení za šera nebo úplné tmy. To už se ale stává standardem i u těch nejlevnějších čteček. Nicméně Paperwhite nabízí hned 5 LED, které jsou rovnoměrně rozprostřené po okraji displeje a nedochází tak k žádným hluchým, respektive tmavším, místům. Co mi ale chybí je nastavení teploty barev. Paperwhite 4 má pouze chladné, bílé diody, což není tak příjemné jako když si čtete pod teplým, žlutým světlem. Zvlášť v noci byste se měli vyhnout veškerému modrému světlu, které by vám mohlo narušit cirkadiánní rytmus a vám by se tak mohlo hůře spát. Tuto funkci najdete pak až novějším Paperwhite 5. Displej je plně dotykový, což má svá pro i proti. Díky absenci tlačítek je čtečka menší a jistě tento ústupek pomohl i při řešení voděodolnosti zařízení. Na druhou stranu, fyzická tlačítka pro otáčení stránek jsou přeci jen pohodlnější. Ne, že by kapacitní dotykáč nebyl dostatečně responzivní, to naopak! Ale musím říct, že i po roce se občas ukliknu, přejdu o stránku zpět nebo napřed a pak se musím chvíli orientovat, kde to vlastně jsem. Takže tlačítkům, která najdete třeba na luxusním Kindle Oasis nebo na konkurenčních PocketBoocích, bych se určitě nebránil.  Strany pak přechází do zadního krytu čtečky, který je kompletně pogumovaný, aby vám pevně držela v ruce. Materiál je to velmi příjemný a máte pocit, že vám čtečka jen tak nevyklouzne. Nicméně pokud stejně jako já nepoužíváte kryt, po nějakém čase se zcela jistě objeví otisky a rýhy. Na celém těle najdete pouze jedno tlačítko, a to je ve spodu čtečky. To slouží pro zapínání a vypínání Kindlu. Tady bych preferoval umístění nahoře, jelikož se mi párkrát stalo, že jsem si při čtení Kindle nechtěně vypl. Ale nic, na co by se nedalo zvyknout. Baterie a nabíjení Vedle toho je microUSB konektor pro nabíjení a přenos souborů z počítače. Jedná se o stále běžný, ale v dnešní době přecijen už starší port, který je například v nové generaci Paperwhitu nahrazen moderním USB-C. V balení pak najdete i odpovídající kabel, ale už se zapomnělo na adaptér. Amazon se nejspíše inspiroval u kolegů od mobilních telefonů a ke svým čtečkám už ho nepřidává. Nabíjel jsem tedy převážně přes USB svého PC a z toho mám trochu rozporuplné pocity. Občas se mi totiž čtečka opakovaně připojovala pro přenos souborů, ačkoliv jsem ji ve Windows odpojil, a rychlost nabíjení taktéž nebyl nijak závratná. To ale klidně může být propustností mého USB portu. Nicméně když zjistíte, že lze čtečku naprosto v pohodě využívat po 3 týdny – nebo i více – než je třeba nabíjení vůbec řešit, nejedná se o příliš velký problém. Nejen knihy z Amazonu Kindle je produktem Amazonu, celosvětově asi největšího prodejce knih. Tudíž vás příliš nepřekvapí, že tím nejjednodušším způsobem, jak do něj knihy nahrát, je právě přes Amazon. Stačí si Kindle spárovat s vaším Amazon účtem a už jen nakupovat. Můžete si nastavit automatické spárování nových knih nebo si je jednou za čas hromadně stáhnout. Nechybí ani podpora audioknih amazonského Audible. Ke Kindlu stačí připojit bezdrátová sluchátka nebo reproduktor (svůj vlastní nemá) začít poslouchat. Osobně upřednostňuji klasické knihy před těmi audio, a tak jsem upřímně tuto funkci ještě nevyužil. Primárním zdrojem knih pro Kindle je tak bezesporu Amazon, ale to neznamená, že byste si občas nemohli přidat i knihu odjinud. Podporované formáty Kindle možná nepodporuje takovou škálu formátů jako čtečky PocketBooku, ale stále jsou tu ty nejdůležitější: AZW, MOBI, PRC, PSZ (běžné formáty eknih)PDF (běžné dokumenty)DOC, DOCX, RTF (dokumenty Word)TXT (textové poznámky)JPG, JPEG, PNG, BMP, GIF (obrázky) Díky tomu lze kupovat knihy i na jiných, třeba českých, obchodech. Ty totiž zpravidla nabízejí své knihy minimálně ve formátu MOBI nebo PRC a občas vám nabídnou i možnost knihu poslat přímo do čtečky. To se dělá zadáním své Kindle mailové adresy, kterou vaší čtečce Amazon přiřadil. Jsou tu ještě nějaké obstrukce, jako třeba že musíte nejdříve schválit mail, ze kterého obchodník bude knihu posílat, ve vašem nastavení Amazonu, ale jinak jde o šikovnou funkci. Nicméně je tu více možností, jak pak knihy do čtečky stáhnout. Knihy z Amazonu nebo poslané přes mail si Kindle stáhne přes Wi-Fi připojení. Pokud jej pak připojíte skrze USB k počítači, můžete stažené knihy lehce překopírovat podobně jako na běžnou flashku. Co se týče oblíbeného formátu EPUB, ten Amazonu dosud utíkal, ale nedávno se mu povedl alespoň kompromis. EPUB lze do Kindlu dostat rovněž skrze mail, jelikož služba Send-to-Kindle dokáže EPUB knihu překonvertovat a poté zaslat do čtečky. Ale určitě by to mohlo jít jednodušeji. A kolik se mi těch knih do Kindlu vejde? Tuhle otázku jsem si nikdy nemusel pokládat. Kindle sice nemá rozšiřitelný slot na paměťové karty, ale v základní verzi s WiFi nabízí 8 GB dat, což dělá přibližně 6 GB volného prostoru na knihy, a to je více než dost místa na doslova tisíce knih. Pokud ale chcete ve svém zařízení přecijen více místa, Kindle se prodává ještě ve vyšší verzi s 32 GB paměti a rovnou i LTE připojením, abyste si mohli knihy stahovat i na cestách, kde nemáte počítač nebo Wi-Fi router. Jak se Kindle ovládá? Softwarové prostředí Kindlu je velice jednoduché a na první pohled zjevné, že právě čtení knih je tou hlavní funkcí. Nicméně pokud jste ještě s E-Inkem nepracovali, možná vás překvapí, že není tak plynulý jako LCD displej tabletu nebo telefonu. Vše je trošku pomalejší, ale za předpokladu, že 90 % používání čtečky strávíte čtením a přetáčením stránek, nijak to člověka neomezuje. Co ale může někoho omezovat je fakt, že vše je v angličtině. Bohužel Amazon Kindle nepodporuje češtinu, a tak si budete muset poradit s některým ze světových jazyků. Prostředí Kindlu je rozděleno na dvě hlavní stránky: Home, kde vidíte právě rozečtené knihy a novinky nebo doporučení z Amazonu, které lze na dvě kliknutí rovnou zakoupit.Library, neboli vaši knihovnu, kde si můžete zobrazit všechny knihy, které máte buď zakoupené na Amazonu nebo jiným způsobem stažené do čtečky. Home mi přijde spíše jako reklama a popud, aby ze mě Amazon dostal ještě nějaký ten bakšiš navíc. Jelikož si knihy pečlivě vybírám, tak tuto stránku obecně ignoruji. Nejvíc času jsem tak strávil v knihovně – tedy hned po samotném čtení – a tak je fajn, že lze knížky různě řadit, např. dle: Datumu otevření knihyNázvuAutoraDatu publikace A taktéž i filtrovat, ať už podle stavu – stáhnuto, nepřečteno, přečteno – nebo typu souboru: KnihyUkázkyDokumentyNovinyAudioknihyKomiksy Knihy lze také třídit do Collections, neboli sbírek, ať už podle žánru, tématu nebo čehokoliv, co vás napadne. Já ale nejsem takový pořádkumilovník a i když mám ve čtečce už přes stovku knih, tuto funkci jsem nevyužil. Naprosto geniální však je to, že stačí dva kliky, abyste si nějakou knihu zakoupili, případně tři, aby se vám stáhla a vy jste mohli začít nerušeně číst. To je síla ekosystému Amazon, který jsem si tak rychle oblíbil. Požitek ze čtení až na prvním místě A když říkám, že je čtení nerušené, tak je opravdu nerušené! Celý displej zobrazuje pouze text vámi vybrané knihy a to je vše. Oproti jiným chytrým zařízením se nemusíte bát notifikací ani žádných jiných distrakcí, které by vás od čtení mohly vyrušit. V jednoduchosti je krása. Ovšem to neznamená, že by Kindle neuměl víc než klasická kniha. Za největší výhodu považuju rychlé zvýrazňování slov, vět i celých pasáží, které lze snadno provést potažením prstu po konkrétní části textu. Tahle funkce je naprosto skvělá především pro čtení faktické literatury, ze které si chcete dělat zápisky. Všechna zvýraznění si totiž můžete vyexportovat nebo je najdete na svém Amazoním profilu, pokud se jedná o knihu zakoupenou v tomto obchodě. To samé platí i pro vaše vlastní poznámky, které si můžete přeč čtečku rovněž zaznamenat.  Třešničkou na dortu jsou pak oblíbené pasáže. Na Amazonu totiž najdete obří komunitu vášnivých čtenářů a díky tomu vám čtečka může ukázat to, co si ostatní nejvíce podtrhávají. Tato funkce je volitelná, ale doporučuji ji nechat zaplou. Občas se mi totiž stávalo, že jsem díky ní narazil na zajímavé úseky, kterým bych třeba na první pohled nevěnoval tolik pozornosti. Jediné, co si můžete nechat zobrazit kliknutím do levého spodního rohu displeje, je aktuální stránka, čas, který vám zbývá do konce kapitoly nebo celé knihy, a lokace. V pravém rohu se pak vždy objeví procentuální progres vaší četby. A co je vlastně ta lokace? Je to přesnější vyjádření, kde se v knize právě nacházíte, pokud byste tuto informaci třeba chtěli někomu sdělit. Jestliže totiž dáte vedle sebe dva stejné Kindly, ale s rozdílnou velikostí písma nebo řádků, čísla stránek vám nemusí sedět. V takovém případě je lepší se orientovat právě podle lokace. Když už jsme u změn písma, stačí poklepat do horní části displeje, načež se vám zobrazí panely nastavení. Zde si pak můžete zvolit font, velikost a tloušťku písma, stejně jako orientaci textu, jeho zarovnání a výšku řádkování. To vše lze uložit jako profil, mezi kterými můžete libovolně přepínat, pro případ, že třeba Kindle s někým sdílíte. Čtení PDF Ovšem chleba se nám trochu láme, pokud se rozhodnete číst PDF soubor. Jeho čtivost bude velmi záležet na tom, jak je samotné PDF naformátované a zdali obsahuje velké obrázky a grafiku. Nicméně i tak nastavení písma zcela zmizí a vy si tak můžete upravovat pouze rozložení textu, což je určitě škoda. Funguje zde sice gesto přiblížení, ale to slouží spíše pro prozkoumání nějakého detailního obrázku než pro umělé zvětšování písma. Čtení komiksů A jak je na tom čtení komiksů? Jelikož Amazon vlastní platformu Comixology, ani na tento žánr se nezapomnělo. Ovšem za předpokladu, že půjdete oficiální cestou a komiks si zakoupíte přímo u Amazonu. V opačném případě totiž narazíte na nekompatibilitu s nejběžnějšími komiskovými formáty CBR/CBZ. Využít tedy musíte třeba PDF, se všemi jeho neduhy, a neustále přibližování komiksových stránek mi nepřináší úplně ten požitek, který očekávám. Nicméně alespoň komiksy zakoupené přes Amazon nabízí chytrý způsob prohlížení, kdy si můžete buď zobrazit celou stránku nebo se dvojklikem přepnout na jednotlivé panely a mezi nimi pohodlně přecházet. To je určitě daleko příjemnější způsob, jak si komiksy přečíst, ale pro jejich vychutnání stále spíše sáhnu po papírové variantě – i proto, že je obvykle větší a navíc barevná. Další nastavení a funkce Kindle nabízí ještě jedno okno s nastavením, které se vám zobrazí po potažení displeje směrem dolů, podobně jako to znáte z mobilních telefonů, a které budete využívat asi častěji. Na tomto pruhu máte možnost zapnout letový režim, Bluetooth pro připojení audio zařízení, nebo Dark Mode, noční režim, který invertuje barvy. Ten jsem si oblíbil velmi rychle, jelikož  čtu hlavně v noci a takhle mi to méně namáhalo oči. Dále je zde možnost vynutit si syncnutí s vaším Amazon účtem, pokud jste třeba nakoupili nové knihy, a nebo si otevřít všechna nastavení čtečky, kde najdete svůj účet, heslo k Wi-Fi apod. Úplně vespodu je pak posuvník s nastavením intenzity podsvícení, které lze korigovat do 24 úrovní. Bohužel chybí automatické nastavení podle okolí nebo času, jak to umí už některé jiné čtečky. Osobně jsem měl nasvícení nastavené na 15 a nebyl žádný problém. Nastavená 0 pak diody zcela vypne, pokud čtete přes den a chcete docílit co nejlepší baterie. Nakonec musím zmínit i užitečný Sleep mode, tedy úsporný režim, který displej čtečky po 10 minutách neaktivity vypne a zobrazí nějaký obrázek nebo obal knihy, kterou máte rozečtenou. Ideální pro případ, kdy se tak začtete, až najednou spíte. Cena a konkurence Určitě se najdou levnější čtečky. Ovšem Kindle Paperwhite 4 se po uvedení svého nástupce pohybuje okolo hranice 2,5 tisíc korun a za tuto cenu je slušnou čtečkou, která bude mít konkurenci jen v případě podobně naceněných Pocketbooků. Kindle Paperwhite 4 tak patří svými funkcemi i cenou mezi střední třídu čteček knih. Je o něco dražší než základní verze Kindlu, ale za to nabízí lepší rozlišení, větší úložný prostor a dokonce o jednu LED diodu více, což není určitě na škodu. Pokud jste limitování rozpočtem, i levnější Kindle vám vyhoví. Nicméně příplatku určitě litovat nebudete. Oproti Paperwhite 5 je pak 4 zase levnější, ale tady těch rozdílů už nabývá. Nová generace nabízí větší 6,8” displej, silnější podsvícení s možností měnit barvu světla, svižnější hardware, který je docela dost znát, a také modernější USB-C konektor. A samozřejmě je tu celá škála PocketBooků, jako je podobně naceněný Touch Lux 5 nebo ještě vybavenější Touch HD 3. Ty bych doporučil především těm, kteří si moc s angličtinou nerozumí a/nebo nejsou a nechtějí být vázáni na nakupování knížek na Amazonu. Pocketbooky totiž fungují zcela v češtině a nabízí opravdu širokou podporu formátů. Vyplatí se Kindle Paperwhite 4 i v roce 2022? Čtečky knih mají a budou mít stále své pevné místo mezi vášnivými čtenáři a Kindle Paperwhite 4 je rozhodně zajímavou vstupenkou do elektronického čtení. Možna o to víc, když už nepatří mezi nejnovější, a tak jeho cenovka trochu opadla. Bez okolků můžu říct, že mě za celý rok nenechal na holičkách. Přečetl jsem na něm desítky knih, ve dne i v noci, doma i na cestách, a počet nutných zastávek v nabíjecím depu spočítám na rukou. Pokud tedy hledáte svoji první čtečku knih, se kterou si můžete začít budovat knihovnu na Amazonu, Kindle Paperwhite 4 je stále naprosto ideální volbou. Upřímně ale musím říct, že jsem nedávno přešel na Paperwhite 5, který reflektoval téměř všechny výhrady, které jsem k předchozí generaci měl, a vůbec toho nelituji. Aktuálně se jedná o nejlepší kindle čtečku a pokud tedy v rozpočtu ještě nějakou tu tisícovku máte, vřele doporučuji. The post Kindle Paperwhite 4: Dlouhodobá recenze po 12 měsících používání appeared first on Toply.cz.
  • Porovnat ceny na Heureka.cz
  • Kindle Paperwhite 4
  • tabletu
  • Kindle Paperwhite 5
  • Send-to-Kindle
  • základní verze Kindlu
  • Paperwhite 5
  • Touch Lux 5
  • Touch HD 3
  • Kindle Paperwhite 4
  • Paperwhite 5
  • nejlepší kindle čtečku
  • Kindle Paperwhite 4: Dlouhodobá recenze po 12 měsících používání
  • Toply.cz
  • staré Kindle Paperwhite 4: Dlouhodobá recenze po 12 měsících používání
    Displej6″ (1448×1072), 300 ppi, E-ink CartaNasvíceníAno (5 LED diod)OvládáníDotykový displejProcesor, RAM1 GHz, 512 MBPaměť8 GB / 32 GBPřipojeníWi-Fi, Bluetooth, microUSB, v dražší verzi LTEBaterie1500 mAhHmotnost182 g / 191 g (LTE verze)Podporované formátyAZW, ATW3, TXT, PDF, MOBI, PRC, HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, AAXDalší funkceKindle store (knihkupectví), Audible (audioknihy), Goodreads, webový prohlížeč, poznámky, slovník, vodotěsnost IPX8Porovnat ceny na Heureka.cz Kvalitní, lehká konstrukceJemný displej s podsvícenímDlouhá výdrž baterieEkosystém AmazonuFunkce zvýrazňováníNoční a úsporný režim Chybí češtinaBez nastavení teploty světlaSlabší podpora formátůBez tlačítek na přetáčení stranStarší microUSB konektor Posledních 12 měsíců jsem strávil čtením knih skrze Kindle Paperwhite 4 od Amazonu. Fyzické knihy už čtu jen zřídkakdy a i před Kindlem jsem raději vytáhl starý iPad. Já vím, že vůni nové knihy nic nenahradí, ale jakmile si uvědomíte, že desítky knih nacpete do jednoho malého zařízení, už se nebudete chtít vrátit. Nicméně čtení na tabletu má několik nevýhod. V první řadě je to podsvícený displej, který i když použijete žlutý filtr stále není to nejlepší pro čtení před spaním, a v druhé je to baterie, kterou je třeba nabíjet párkrát do týdne nebo i častěji. Tohle byly hlavní důvody, proč jsem z iPadu přesedlal na Paperwhite a musím říct, že jsem udělal dobře. E-ink čtečka je daleko příjemnější na oči, baterie vydrží několik týdnů a celkově je Kindle ještě tenčí a lehčí než tablet. Jelikož se ale jedná o Kindle z roku 2018, nutno podotknout, že Amazon nedávno vydal novou náhradu, Kindle Paperwhite 5, který přináší větší displej, nasvícení s měnitelnou teplotou barev a celkově svižnější přetáčení stránek a dalšího používání. Kvalitní konstrukce, osvědčený displej Hned jak jsem čtečku vyndal z balení, naprosto mě překvapilo, jak je malinká. Ať už čtete klasickou knihu nebo z tabletu, Kindle je se svými 182 gramy naprosto jiná liga. S rozměry 16,7 x 11,6 x 8,2 cm není zas o tolik větší, než běžný smartphone, jak by se mohlo zdát, a tak ji lehce můžete vzít do jakéhokoliv batohu, tašky nebo i zadní kapsy džínů. Už z ostatních recenzí jsem četl, že Amazon má nejlepší čtečky, co se týče dílenského zpracování, a moje zkušenost to rozhodně nevyvrací. Na přední straně najdete v těle zapuštěný displej. To znamená, že mezi displejem a rámečky nejsou žádné spáry, do kterých by se vám usazovaly nečistoty nebo třeba voda. A ano, Paperwhite je konečně voděodolný s certifikací IPX8, a tak je vhodný i pro dovolenkování na pláži nebo romantické čtení při svíčkách v pohodlí vaší vany. Kindle je samozřejmě osazen osvědčeným 6” E-Ink displejem, který Amazon před téměř 15 lety proslavil. V tomto případě mluvíme o displeji Carta HD, který je aktuálním standardem. Ten nabízí jemné rozlišení 1448 x 1072 px, tedy 300 bodů na palec (PPI), a pro jakoukoliv knihu je naprosto ideální. Nikdy jsem neměl pocit, že by nebyl text dostatečně ostrý nebo příliš rastrovaný. Samozřejmě nechybí ani nasvícení displeje skrze ledky, pro čtení za šera nebo úplné tmy. To už se ale stává standardem i u těch nejlevnějších čteček. Nicméně Paperwhite nabízí hned 5 LED, které jsou rovnoměrně rozprostřené po okraji displeje a nedochází tak k žádným hluchým, respektive tmavším, místům. Co mi ale chybí je nastavení teploty barev. Paperwhite 4 má pouze chladné, bílé diody, což není tak příjemné jako když si čtete pod teplým, žlutým světlem. Zvlášť v noci byste se měli vyhnout veškerému modrému světlu, které by vám mohlo narušit cirkadiánní rytmus a vám by se tak mohlo hůře spát. Tuto funkci najdete pak až novějším Paperwhite 5. Displej je plně dotykový, což má svá pro i proti. Díky absenci tlačítek je čtečka menší a jistě tento ústupek pomohl i při řešení voděodolnosti zařízení. Na druhou stranu, fyzická tlačítka pro otáčení stránek jsou přeci jen pohodlnější. Ne, že by kapacitní dotykáč nebyl dostatečně responzivní, to naopak! Ale musím říct, že i po roce se občas ukliknu, přejdu o stránku zpět nebo napřed a pak se musím chvíli orientovat, kde to vlastně jsem. Takže tlačítkům, která najdete třeba na luxusním Kindle Oasis nebo na konkurenčních PocketBoocích, bych se určitě nebránil.  Strany pak přechází do zadního krytu čtečky, který je kompletně pogumovaný, aby vám pevně držela v ruce. Materiál je to velmi příjemný a máte pocit, že vám čtečka jen tak nevyklouzne. Nicméně pokud stejně jako já nepoužíváte kryt, po nějakém čase se zcela jistě objeví otisky a rýhy. Na celém těle najdete pouze jedno tlačítko, a to je ve spodu čtečky. To slouží pro zapínání a vypínání Kindlu. Tady bych preferoval umístění nahoře, jelikož se mi párkrát stalo, že jsem si při čtení Kindle nechtěně vypl. Ale nic, na co by se nedalo zvyknout. Vedle toho je microUSB konektor pro nabíjení a přenos souborů z počítače. Jedná se o stále běžný, ale v dnešní době přecijen už starší port, který je například v nové generaci Paperwhitu nahrazen moderním USB-C. V balení pak najdete i odpovídající kabel, ale už se zapomnělo na adaptér. Amazon se nejspíše inspiroval u kolegů od mobilních telefonů a ke svým čtečkám už ho nepřidává. Nabíjel jsem tedy převážně přes USB svého PC a z toho mám trochu rozporuplné pocity. Občas se mi totiž čtečka opakovaně připojovala pro přenos souborů, ačkoliv jsem ji ve Windows odpojil, a rychlost nabíjení taktéž nebyl nijak závratná. To ale klidně může být propustností mého USB portu. Nicméně když zjistíte, že lze čtečku naprosto v pohodě využívat po 3 týdny – nebo i více – než je třeba nabíjení vůbec řešit, nejedná se o příliš velký problém. Nejen knihy z Amazonu Kindle je produktem Amazonu, celosvětově asi největšího prodejce knih. Tudíž vás příliš nepřekvapí, že tím nejjednodušším způsobem, jak do něj knihy nahrát, je právě přes Amazon. Stačí si Kindle spárovat s vaším Amazon účtem a už jen nakupovat. Můžete si nastavit automatické spárování nových knih nebo si je jednou za čas hromadně stáhnout. Nechybí ani podpora audioknih amazonského Audible. Ke Kindlu stačí připojit bezdrátová sluchátka nebo reproduktor (svůj vlastní nemá) začít poslouchat. Osobně upřednostňuji klasické knihy před těmi audio, a tak jsem upřímně tuto funkci ještě nevyužil. Primárním zdrojem knih pro Kindle je tak bezesporu Amazon, ale to neznamená, že byste si občas nemohli přidat i knihu odjinud. Kindle možná nepodporuje takovou škálu formátů jako čtečky PocketBooku, ale stále jsou tu ty nejdůležitější: AZW, MOBI, PRC, PSZ (běžné formáty eknih)PDF (běžné dokumenty)DOC, DOCX, RTF (dokumenty Word)TXT (textové poznámky)JPG, JPEG, PNG, BMP, GIF (obrázky) Díky tomu lze kupovat knihy i na jiných, třeba českých, obchodech. Ty totiž zpravidla nabízejí své knihy minimálně ve formátu MOBI nebo PRC a občas vám nabídnou i možnost knihu poslat přímo do čtečky. To se dělá zadáním své Kindle mailové adresy, kterou vaší čtečce Amazon přiřadil. Jsou tu ještě nějaké obstrukce, jako třeba že musíte nejdříve schválit mail, ze kterého obchodník bude knihu posílat, ve vašem nastavení Amazonu, ale jinak jde o šikovnou funkci. Nicméně je tu více možností, jak pak knihy do čtečky stáhnout. Knihy z Amazonu nebo poslané přes mail si Kindle stáhne přes Wi-Fi připojení. Pokud jej pak připojíte skrze USB k počítači, můžete stažené knihy lehce překopírovat podobně jako na běžnou flashku. Co se týče oblíbeného formátu EPUB, ten Amazonu dosud utíkal, ale nedávno se mu povedl alespoň kompromis. EPUB lze do Kindlu dostat rovněž skrze mail, jelikož služba Send-to-Kindle dokáže EPUB knihu překonvertovat a poté zaslat do čtečky. Ale určitě by to mohlo jít jednodušeji. A kolik se mi těch knih do Kindlu vejde? Tuhle otázku jsem si nikdy nemusel pokládat. Kindle sice nemá rozšiřitelný slot na paměťové karty, ale v základní verzi s WiFi nabízí 8 GB dat, což dělá přibližně 6 GB volného prostoru na knihy, a to je více než dost místa na doslova tisíce knih. Pokud ale chcete ve svém zařízení přecijen více místa, Kindle se prodává ještě ve vyšší verzi s 32 GB paměti a rovnou i LTE připojením, abyste si mohli knihy stahovat i na cestách, kde nemáte počítač nebo Wi-Fi router. Jak se Kindle ovládá? Softwarové prostředí Kindlu je velice jednoduché a na první pohled zjevné, že právě čtení knih je tou hlavní funkcí. Nicméně pokud jste ještě s E-Inkem nepracovali, možná vás překvapí, že není tak plynulý jako LCD displej tabletu nebo telefonu. Vše je trošku pomalejší, ale za předpokladu, že 90 % používání čtečky strávíte čtením a přetáčením stránek, nijak to člověka neomezuje. Co ale může někoho omezovat je fakt, že vše je v angličtině. Bohužel Amazon Kindle nepodporuje češtinu, a tak si budete muset poradit s některým ze světových jazyků. Prostředí Kindlu je rozděleno na dvě hlavní stránky: Home, kde vidíte právě rozečtené knihy a novinky nebo doporučení z Amazonu, které lze na dvě kliknutí rovnou zakoupit.Library, neboli vaši knihovnu, kde si můžete zobrazit všechny knihy, které máte buď zakoupené na Amazonu nebo jiným způsobem stažené do čtečky. Home mi přijde spíše jako reklama a popud, aby ze mě Amazon dostal ještě nějaký ten bakšiš navíc. Jelikož si knihy pečlivě vybírám, tak tuto stránku obecně ignoruji. Nejvíc času jsem tak strávil v knihovně – tedy hned po samotném čtení – a tak je fajn, že lze knížky různě řadit, např. dle: Datumu otevření knihyNázvuAutoraDatu publikace A taktéž i filtrovat, ať už podle stavu – stáhnuto, nepřečteno, přečteno – nebo typu souboru: KnihyUkázkyDokumentyNovinyAudioknihyKomiksy Knihy lze také třídit do Collections, neboli sbírek, ať už podle žánru, tématu nebo čehokoliv, co vás napadne. Já ale nejsem takový pořádkumilovník a i když mám ve čtečce už přes stovku knih, tuto funkci jsem nevyužil. Naprosto geniální však je to, že stačí dva kliky, abyste si nějakou knihu zakoupili, případně tři, aby se vám stáhla a vy jste mohli začít nerušeně číst. To je síla ekosystému Amazon, který jsem si tak rychle oblíbil. Požitek ze čtení až na prvním místě A když říkám, že je čtení nerušené, tak je opravdu nerušené! Celý displej zobrazuje pouze text vámi vybrané knihy a to je vše. Oproti jiným chytrým zařízením se nemusíte bát notifikací ani žádných jiných distrakcí, které by vás od čtení mohly vyrušit. V jednoduchosti je krása. Ovšem to neznamená, že by Kindle neuměl víc než klasická kniha. Za největší výhodu považuju rychlé zvýrazňování slov, vět i celých pasáží, které lze snadno provést potažením prstu po konkrétní části textu. Tahle funkce je naprosto skvělá především pro čtení faktické literatury, ze které si chcete dělat zápisky. Všechna zvýraznění si totiž můžete vyexportovat nebo je najdete na svém Amazoním profilu, pokud se jedná o knihu zakoupenou v tomto obchodě. To samé platí i pro vaše vlastní poznámky, které si můžete přeč čtečku rovněž zaznamenat.  Třešničkou na dortu jsou pak oblíbené pasáže. Na Amazonu totiž najdete obří komunitu vášnivých čtenářů a díky tomu vám čtečka může ukázat to, co si ostatní nejvíce podtrhávají. Tato funkce je volitelná, ale doporučuji ji nechat zaplou. Občas se mi totiž stávalo, že jsem díky ní narazil na zajímavé úseky, kterým bych třeba na první pohled nevěnoval tolik pozornosti. Jediné, co si můžete nechat zobrazit kliknutím do levého spodního rohu displeje, je aktuální stránka, čas, který vám zbývá do konce kapitoly nebo celé knihy, a lokace. V pravém rohu se pak vždy objeví procentuální progres vaší četby. A co je vlastně ta lokace? Je to přesnější vyjádření, kde se v knize právě nacházíte, pokud byste tuto informaci třeba chtěli někomu sdělit. Jestliže totiž dáte vedle sebe dva stejné Kindly, ale s rozdílnou velikostí písma nebo řádků, čísla stránek vám nemusí sedět. V takovém případě je lepší se orientovat právě podle lokace. Když už jsme u změn písma, stačí poklepat do horní části displeje, načež se vám zobrazí panely nastavení. Zde si pak můžete zvolit font, velikost a tloušťku písma, stejně jako orientaci textu, jeho zarovnání a výšku řádkování. To vše lze uložit jako profil, mezi kterými můžete libovolně přepínat, pro případ, že třeba Kindle s někým sdílíte. Ovšem chleba se nám trochu láme, pokud se rozhodnete číst PDF soubor. Jeho čtivost bude velmi záležet na tom, jak je samotné PDF naformátované a zdali obsahuje velké obrázky a grafiku. Nicméně i tak nastavení písma zcela zmizí a vy si tak můžete upravovat pouze rozložení textu, což je určitě škoda. Funguje zde sice gesto přiblížení, ale to slouží spíše pro prozkoumání nějakého detailního obrázku než pro umělé zvětšování písma. A jak je na tom čtení komiksů? Jelikož Amazon vlastní platformu Comixology, ani na tento žánr se nezapomnělo. Ovšem za předpokladu, že půjdete oficiální cestou a komiks si zakoupíte přímo u Amazonu. V opačném případě totiž narazíte na nekompatibilitu s nejběžnějšími komiskovými formáty CBR/CBZ. Využít tedy musíte třeba PDF, se všemi jeho neduhy, a neustále přibližování komiksových stránek mi nepřináší úplně ten požitek, který očekávám. Nicméně alespoň komiksy zakoupené přes Amazon nabízí chytrý způsob prohlížení, kdy si můžete buď zobrazit celou stránku nebo se dvojklikem přepnout na jednotlivé panely a mezi nimi pohodlně přecházet. To je určitě daleko příjemnější způsob, jak si komiksy přečíst, ale pro jejich vychutnání stále spíše sáhnu po papírové variantě – i proto, že je obvykle větší a navíc barevná. Další nastavení a funkce Kindle nabízí ještě jedno okno s nastavením, které se vám zobrazí po potažení displeje směrem dolů, podobně jako to znáte z mobilních telefonů, a které budete využívat asi častěji. Na tomto pruhu máte možnost zapnout letový režim, Bluetooth pro připojení audio zařízení, nebo Dark Mode, noční režim, který invertuje barvy. Ten jsem si oblíbil velmi rychle, jelikož  čtu hlavně v noci a takhle mi to méně namáhalo oči. Dále je zde možnost vynutit si syncnutí s vaším Amazon účtem, pokud jste třeba nakoupili nové knihy, a nebo si otevřít všechna nastavení čtečky, kde najdete svůj účet, heslo k Wi-Fi apod. Úplně vespodu je pak posuvník s nastavením intenzity podsvícení, které lze korigovat do 24 úrovní. Bohužel chybí automatické nastavení podle okolí nebo času, jak to umí už některé jiné čtečky. Osobně jsem měl nasvícení nastavené na 15 a nebyl žádný problém. Nastavená 0 pak diody zcela vypne, pokud čtete přes den a chcete docílit co nejlepší baterie. Nakonec musím zmínit i užitečný Sleep mode, tedy úsporný režim, který displej čtečky po 10 minutách neaktivity vypne a zobrazí nějaký obrázek nebo obal knihy, kterou máte rozečtenou. Ideální pro případ, kdy se tak začtete, až najednou spíte. Cena a konkurence Určitě se najdou levnější čtečky. Ovšem Kindle Paperwhite 4 se po uvedení svého nástupce pohybuje okolo hranice 2,5 tisíc korun a za tuto cenu je slušnou čtečkou, která bude mít konkurenci jen v případě podobně naceněných Pocketbooků. Kindle Paperwhite 4 tak patří svými funkcemi i cenou mezi střední třídu čteček knih. Je o něco dražší než základní verze Kindlu, ale za to nabízí lepší rozlišení, větší úložný prostor a dokonce o jednu LED diodu více, což není určitě na škodu. Pokud jste limitování rozpočtem, i levnější Kindle vám vyhoví. Nicméně příplatku určitě litovat nebudete. Oproti Paperwhite 5 je pak 4 zase levnější, ale tady těch rozdílů už nabývá. Nová generace nabízí větší 6,8” displej, silnější podsvícení s možností měnit barvu světla, svižnější hardware, který je docela dost znát, a také modernější USB-C konektor. A samozřejmě je tu celá škála PocketBooků, jako je podobně naceněný Touch Lux 5 nebo ještě vybavenější Touch HD 3. Ty bych doporučil především těm, kteří si moc s angličtinou nerozumí a/nebo nejsou a nechtějí být vázáni na nakupování knížek na Amazonu. Pocketbooky totiž fungují zcela v češtině a nabízí opravdu širokou podporu formátů. Vyplatí se Kindle Paperwhite 4 i v roce 2022? Čtečky knih mají a budou mít stále své pevné místo mezi vášnivými čtenáři a Kindle Paperwhite 4 je rozhodně zajímavou vstupenkou do elektronického čtení. Možna o to víc, když už nepatří mezi nejnovější, a tak jeho cenovka trochu opadla. Bez okolků můžu říct, že mě za celý rok nenechal na holičkách. Přečetl jsem na něm desítky knih, ve dne i v noci, doma i na cestách, a počet nutných zastávek v nabíjecím depu spočítám na rukou. Pokud tedy hledáte svoji první čtečku knih, se kterou si můžete začít budovat knihovnu na Amazonu, Kindle Paperwhite 4 je stále naprosto ideální volbou. Upřímně ale musím říct, že jsem nedávno přešel na Paperwhite 5, který reflektoval téměř všechny výhrady, které jsem k předchozí generaci měl, a vůbec toho nelituji. Aktuálně se jedná o nejlepší kindle čtečku a pokud tedy v rozpočtu ještě nějakou tu tisícovku máte, vřele doporučuji. The post Kindle Paperwhite 4: Dlouhodobá recenze po 12 měsících používání appeared first on Toply.cz.
  • Porovnat ceny na Heureka.cz
  • Kindle Paperwhite 4
  • tabletu
  • Kindle Paperwhite 5
  • Send-to-Kindle
  • základní verze Kindlu
  • Paperwhite 5
  • Touch Lux 5
  • Touch HD 3
  • Kindle Paperwhite 4
  • Paperwhite 5
  • nejlepší kindle čtečku
  • Kindle Paperwhite 4: Dlouhodobá recenze po 12 měsících používání
  • Toply.cz
  • staré Obchody budou muset u slev uvádět i původní cenu. Novela zakáže také falešné recenze
    Novelu, jež přebírá pravidla nových evropských nařízení, nyní dostanou k posouzení senátoři. U slevy budou obchodníci muset podle předlohy nově uvádět, za jakou nejnižší cenu před prvním uplatněním akce produkt nabízeli v období ne kratším než 30 dnů. Pokud zboží nabízeli kratší dobu, budou uvádět nejnižší cenu za uplynulou dobu. Má to zabránit klamání spotřebitelů ohledně výše údajné slevy. Opatření se ale nebude vztahovat například na věrnostní programy nebo na reklamy, kde se obchodníci chlubí obecně nízkými cenami. Nebude se vztahovat ale ani na potraviny a další zboží, které rychle podléhá zkáze nebo s krátkou dobou spotřeby. Spotřebitel poškozený nekalou praktikou prodejce by měl mít nově právo vedle nároků plynoucích z občanského zákoníku také na odstoupení od smlouvy do 90 dnů. Mohl by také požadovat přiměřené snížení ceny. Od smlouvy by nemohl odstoupit, pokud by prodávající prokázal, že je to vzhledem k závažnosti nekalé praktiky nepřiměřené. V případě recenzí budou prodejci povinni zajistit pro spotřebitele jasnou informaci, že hodnocení udělili skutečně lidé, kteří si výrobek zakoupili nebo ho užili. Zveřejňování falešných recenzí bude podle novely nekalou obchodní praktikou stejně jako tvrzení, že recenze pochází od spotřebitelů, kteří výrobek zakoupili, aniž by prodávající toto tvrzení jakkoli ověřil či zajistil, že je pravdivé. Za nekalou obchodní praktiku bude považováno také jednání, kdy poskytovatel online tržiště umístí na přední pozice seznamu výsledků vyhledávání produkt, který tam umístil za úplatu, a zákazníka na placenou reklamu neupozorní. Sněmovna schválila pozměňovací návrh Karla Haase (ODS), Patrika Nachera (ANO) a Michala Zuny (TOP 09), který upravuje regulaci nevyžádaných obchodních sdělení. Bude se týkat jen komunikace iniciovanou podnikatelem.
    staré RECENZE: Buko: Terapie humorem zahánějícím strach
    Od autorského debutu scenáristky a režisérky Alice Nellis Ene Bene uplynulo třiadvacet let. Její novinka Buko, která po premiéře na festivalu Finále Plzeň dnes vstupuje do kin, má pořadové číslo devět. Nellis netočí jeden film za druhým, od Sedmera krkavců si dala sedm let pauzu, natočila seriál Pustina a věnovala se divadlu.
    staré Recenze: Někdo mě sleduje!
    Při recenzování filmů Johna Carpentera (viz Neviditelný na útěku) bychom neměli vynechat ani tento televizní počin, jaký vzniknul v roce 1978, ve kterém jeho režisér zároveň natáčel Elvise a do kin uvedl kultovní Halloween.
    staré Recenze chytrých hodinek Samsung Galaxy Watch5 Pro. Díky výdrži to nejlepší s Wear OS
    Samsung hodinkami Galaxy Watch5 Pro opět zvedá laťku Wear OS • Hlavní novinkou je výrazně lepší výdrž a odolnější materiály • Otočnou lunetu ale musíte tentokrát oželet
    staré Blondýnka: Recenze
    Aně de Armas byl nedávno položen v jednom rozhovoru dotaz, jestli má pocit, že se její hollywoodský příběh podobá tomu Marilyn Monroe. Odpověděla, že do jisté míry ano. A skutečně, od dívky latinskoamerického původu, která sotva uměla anglicky, když se hlásila na svůj první větší konkurz, a která...
    staré Recenze bezdrátových sluchátek Technics EAH-A800. Kvalitní mainstream s extrémní výdrží na baterii
    Značka Technics se řadí mezi prémiové, s novými velkými sluchátky s ANC boduje, zejména v oblasti výdrže na jedno nabití. Se zvukem i kvalitou budete spokojeni, kvalita ANC a příposlechu by mohla být ještě lepší.
    staré RECENZE: Drama s Kozubem a Žilkovou klade těžké otázky
    Režijní dvojice David Laňka a Martin Müller přichází s vypjatým rodinným dramatem Spolu. Hlavních rolí se ujali Štěpán Kozub, Veronika Žilková a Kamila Janovičová.
    staré The Last of Us Part I se v nové ukázce chlubí recenzemi
    Nadšené reakce zabudované do záběrů.
    staré RECENZE: MSI Titan GT77 (12U) - 17' s masivním chlazením pro herní výkon
    Dalo by se říci, že jsou dva základní druhy herních notebooků. Jedny se snaží vypadat co nejvíce jako ostatní běžné notebooky, druhé dávají své herní geny jasně najevo, různými pozlátky a také důležitějším výkonnějším chlazením. MSI Titan GT77 jde o další krok dále a chlazení má ještě o něco masivnější, což má za následek znatelné protažení zadní části základny. Testovaná konfigurace je osazena nejnovější generaci Intel Core i9 a aktuálně nejvyšším grafickým čipem pro notebooky.
    staré Na tyhle barvy je radost se dívat. Recenze notebooku Acer Swift 3 OLED
    Acer také začíná využívat OLED displeje • V nenápadném těle se schovává výkonný procesor • Acer trochu vylepšil klávesnici
    staré RECENZE: Srpnové světlo ozařující ledovou krajinu
    Švandovo divadlo zahájilo sezonu premiérou nové hry dramatika, režiséra a uměleckého šéfa smíchovského souboru Martina Františáka Srpnové světlo.
    staré Recenze AirPods Pro 2: Skvělý zvuk, vynikající výdrž i něco navíc
    Recenze AirPods Pro 2 vychází symbolicky bez jednoho měsíce tři roky poté, co Apple světu představil první generaci těchto sluchátek. Pamatuji si to, jako by tomu bylo včera. Byl poměrně škaredý podzimní večer a Apple vydal zničehonic tiskovou zprávu, ve které tuto dlouho očekávanou novinku představil coby poměrně revoluční produkt. A přestože se mu svět zprvu smál za jejich cenu, velmi rychle si AirPods Pro 1. generace zamiloval, až se […]
    staré Úsměv: Recenze
    Stokrát ohraný příběh, ale řemeslně zvládnutý, s funkčními lekačkami a důležitým poselstvím. Zhruba takhle hodnotí zámořské recenze hororovou novinku Úsměv a převážně udělují pomyslný palec nahoru. Já ale budu přísnější, přestože povedený a správně znepokojivý trailer naznačil, že by debut Parker...
    staré Nejlepší projekční plátno | Testy a recenze
    Chcete si doma zřídit kinosál s pořádně velkou projekční plochou a užívat si filmy či seriály v plné parádě? Řešením může být opravdu velká televize. Taková ovšem vyjde docela dost draho. Alternativou je pak kvalitní projektor a vhodná projekční plocha. Ideálně speciální projekční plátno. Takové vybavení samozřejmě nemusíte využít jen doma, ale taky třeba při firemních prezentacích a konferencích nebo ledaskde jinde. V dnešním článku se proto podíváme na to, jak vybrat nejlepší projekční plátno a jak si užít co nejlepší obraz. Prozradíme vám, jaké parametry a vlastnosti sledovat při výběru tohoto vybavení. Zároveň pro vás máme žebříček nejzdařilejších výrobků. Neváhejte však The post Nejlepší projekční plátno | Testy a recenze first appeared on SmartMag.cz.
  • Nejlepší projekční plátno | Testy a recenze
  • SmartMag.cz
  • staré Recenze mobilní hry The Walking Dead: All-Stars. Další křeč dříve úspěšné značky
    Co takhle pokosit nekonečné vlny nemrtvých? V této hře budete mít možnost, ale příliš zábavy si neužijete.
    staré AMD Ryzen 7000 v testech: výborné výsledky, liší se však napříč recenzemi
    Embargo na recenze nových Ryzenů 7000 už pominulo, a tak se nám tu objevují kvanta recenzí, které ukazují výkony nových procesorů. Většina z nich se shoduje na tom, že toto se AMD hodně povedlo a dojmy jsou především pozitivní.
    staré V showroomu VOIX proběhla živá recenze unikátní reproduktorové sestavy KEF Blade One Meta. Videozáznam je k dispozici
    Jako jediná v ČR nabídla letos v létě společnost VOIX hudebním fajnšmekrům možnost naživo slyšet zcela výjimečný model řady Blade značky KEF, One Meta, který se prodává za cenu téměř 900 tisíc korun. Firma také pro veřejnost uspořádala recenzi naživo, kterou nyní vydává na videozáznamu.  Tato nejvyšší HiFi řada značky KEF se mimo jiné pyšní světovým unikátem: jako první je osazena reproduktory Single Apparent Source postavenými na inovativní technologii […]
    staré Recenze reprosoustav Elac BS312. Povedené malé německé dvoupásmové regálovky
    Kompaktní ELAC BS312 jsou svým pojetím neobvyklé, účelně konstruované reprosoustavy, které chtějí na minimálním prostoru nabídnout výkony srovnatelné s mohutnějšími konkurenty a daří se jim to. Samozřejmě mají nějaká svá lehká omezení, ale umí načrtnout hudbu s přesvědčivostí a zábavností bez ...
    staré Přidání recenze na Google
    Poptávám přidání recenze na službu pro Google. Rovnou mi prosím napište cenu za přidání jedné recenze a kolik recenzí jste schopni dodat.  Děkuji
    staré Lou: Recenze
    Loňský Nikdo byl nejen solidní peckou s parádně natočenými bitkami, ale v neposlední řadě nám ukázal, že akčním hrdinou se může stát opravdu každý – dokonce i Bob Odenkirk, jehož byste v podobné roli netipovali. A jak se dalo očekávat, po jeho stopách se rozhodla vydat i další známá jména, u nich...
    staré Recenze: Uvízli v jeskyni a sledoval je celý svět. Teď bude zase
    Příběh boje o život dvanácti chlapců a jejich trenéra inspiroval režiséra Rona Howarda k jednomu z kariérních vrcholů.
    staré Recenze: Žhářka
    Stephen King v září oslavil pětasedmdesátku, a tak si připomeneme dva bijáky, které vycházejí z jeho díla a které nedávno vyšly na DVD/Blu-ray. 
    staré Recenze Apple Watch 8: Opět ta stejná písnička
    Recenze Apple Watch 8 byla na mém letošním seznamu článků, které chci pro náš magazín sepsat na vrchních příčkách. Apple Watch jako takové mám totiž moc rád a protože je používám již roky, užívám si pokaždé možnost vyzkoušet si jejich nejnovější generaci a mezi prvními běžnými lidmi na světě si na ní udělat určitý obrázek, i když není zrovna vždy úplně dobrý. A protože mi dělají právě […]
    staré Recenze: Neviditelný na útěku
    A dáme si ještě jeden počin, který by bez geniality H. G. Wellse dost možná nikdy nevzniknul. Zároveň s ním pokračujeme v recenzování filmů Johna Carpentera, který se podílel i na vzniku hororu Halloween končí, kterýv říjnu zamíří do kin. 
    staré Recenze: Indián
    „Až bude poražen poslední strom, až bude otrávena poslední řeka a uloven poslední pták, pak teprve pochopíte, že peníze se jíst nedají.“ 
    staré Recenze mobilu Nothing Phone (1). Snaží se blýsknout, ale světýlka k tomu nestačí
    Nothing Phone (1) je telefon jaký jste pravděpodobně ještě neviděli • Má průhledná záda se stovkami svítících LED diod • Pro originální nápad přináší i zajímavá využití
    staré Recenze: Seriál Pět let napravuje Hřebejkovy chyby. Slušel by mu prime time
    Co s obětí udělá znásilnění? Důležité téma uchopil režisér Damián Vondrášek s nevídanou citlivostí. Kdyby Česká televize vysílala Pět let v hlavním vysílacím čase místo Pozadí událostí, prospělo by to všem.
    staré Recenze Maono WM600 TikMic: Bezdrátový mikrofon (nejen) pro iPhone s neuvěřitelným dosahem
    V dnešní recenzi se podíváme na mikrofonní systém WM600 TikMic ve verzi s Lightning konektorem z dílny Maono, který přijde vhod například vloggerům, youtuberům, tvůrcům rozhovorů, podcastů či zkrátka všem, kteří potřebují zaznamenávat zvuk v dobré kvalitě, ale hlavně na dálku. Co tedy WM600 TikMic nabízí? Technické specifikace Maono WM600 TikMic je mikrofonním systémem skládajícím se z vysílače a přijímače, který dokáže přijímat zvuk do iPhonu, iPadu či iPodu a v nich je následně […]
    staré Recenze Vivo X80 Lite: Stačí dobré jméno a měňavé barvy?
    Vivo na český trh přináší dalšího zástupce řady X80, nyní z druhého konce cenového spektra. Model X80 Lite chce nabídnout některé foto a video funkce z vrcholného modelu X80 Pro, k tomu ale nabídne záda reagující na UV záření a dobrý hardware. Kde se ale šetřilo? Aktuálně nejvyšší zástupce značky Vivo, vrcholný model X80 Pro, si od nás odnesl skvělé hodnocení. Společnost nyní v Evropě uvádí druhý model z této řady, ale není to ani X80 ani X80 Pro+. Jde naopak o nejnižší model v sérii, X80 Lite.  Design telefonu a příslušenství Pokud byste čekali, že telefony ze stejné řady budou všechny vypadat podobně, jste na omylu. Ale to je běžné i u dalších výrobců. Máme zde hranaté boky, které ač tak vypadají, nejsou hliníkové. Jedná se pouze o plast, což ale nemusí fakticky vadit. Plast tolik neřeže do rukou u hranaté konstrukce jako hliník a pomáhá také více tlumit pády (plast náraz pohltí a odpruží, kdežto hliník se okamžitě zdeformuje). Fotomodul se o třetinu smrsknul, což má za následek opět nepěkný efekt houpajícícho se telefonu, pokud ho položíte na záda bez krytu. To kompenzuje přibalený silikonový průhledný kryt, který chrání i vystouplý fotoaparát. Zajímavostí krytu je, že má také krytku USB-C konektoru. Nedostane se tam tedy prach a voda, ale vzhledem k absenci bezdrátového nabíjení bude spíš otravovat při každém nabíjení. I bez krytu však má telefon certifikaci IP54, takže telefonování v dešti by měl přečkat bez úhony. Záda vedle modulu fotoaparátu doplňuje logo značky a doslova hyzdí povinně uváděné informace a piktogramy, které jsou přes půlku zad. Fotomodul nese celkem 3 fotoaparáty, hlavní širokoúhlý, pod ním ultra-širokoúhlý a vedle malou makro kameru. Doplňuje je dvojitá dvoubarevená LED dioda.  Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Asi nejzajímavější na designu celého telefonu je použitý materiál na zádech. Dostali jsme do testu barevnou variantu Sunrise Orange, jež má fluoritové sklo, které reaguje na UV záření změnou barvy. Telefon tak prakticky nikdy není stejný, ať už proto, že na něj různě dopadá UV záření od Slunce, nebo že prostě odráží jiné světlo. Další skvělou vlastností tohoto skla je, že na něm nezůstávají otisky prstů a nejde poškrábat. Rámečky jsou ve stříbno-zlaté, fotomodul ve zlaté barvě. Ta je také výchozí barvou zad, pokud telefon máte večer doma. Když ho položíte na sluníčko, po chvíli je jako spálený turista u moře. Rudě oranžová barva vypadá, jako kdyby se telefon doslova rozpálil.   Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Velikostně je telefon tak akorát do ruky, není to žádné přerostlé pádlo. Se svými rozměry 159,2 × 74,2 × 7,79 mm a hmotností 177 gramů jde ještě o slušný telefon. Přední stranu zabírá displej úhlopříčky 6,44palce, který má dole poměrně vysokou bradu a nahoře je kapkovitý výřez se selfie kamerkou. Po obvodu se nachází jen USB-C konektor dole, spolu se slotem na dvě SIM karty nebo jednu SIM a paměťovou kartu, hlasitým reproduktorem a hlavním mikrofonem, na pravé straně pak zapínací tlačítko a ovládání hlasitosti a nahoře jen sekundární mikrofon. Toť vše.   Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Vivo jde zatím proti aktuálnímu proudu ekologie. Kdy Nokia dá jen telefon v krabičce velikosti samotného telefonu s pár papíry, od Vivo obdržíte stejně rozměrnou krabici jako u nejvyššího modelu. A i výbava je stejná, najdete zde nabíjecí adaptér, USB kabel, redukci z USB-C na 3,5mm zvukový výstup, USB-C drátová špuntová sluchátka a průhledný silikonový kryt.  Displej a čtečka otisků, zvuk AMOLED displej s úhlopříčkou 6,44″ má rozlišení 2404 × 1080 pixelů, tedy poměr stran 20:9, jemnost 409 ppi a v poměru k tělu zabírá cca 88 %. Obnovovací frekvence displeje je 90 Hz s tím, že si můžete nastavit buď pevně 60 Hz, 90 Hz nebo automatiku, která přepíná podle potřeby mezi 60 a 90Hz obnovovací frekvencí. Displej je chráněn odolnějším sklem Schott Xensation Up. Díky technologii OLED displeje se můžeme těšit z funkce always-on, displej stále zobrazuje údaje jako je čas, datum a procento baterie, případně ikony oznámení aplikací, které si vyberete, ale s omezením na 4. Nastavení always-on displeje je velice rozmanité a každý si zcela jistě najde to své.  Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Maximální manuální jas je 500 nitů, automatický maximální jas na sluníčku může dosáhnout 800 nitů a pro účely HDR se některé pixely mohou rozsvítit až jasem 1300 nitů. V displeji je integrovaná i čtečka otisků prstů. Na rozdíl od obří ultrasonické z modelu X80 Pro je zde jen běžná optická. Na můj vkus navíc umístěna moc nízko. Její spolehlivost a rychlost je však bezvadná.  Jak už bylo avizováno, postrádá tento model také druhý hlasitý reproduktor, na stereo zvuk při sledování videí tak musíte zapomenout. Fotoaparáty Hlavním fotoaparátem je 64Mpx senzor s optickou stabilizací. Jeho optika pak dosahuje světelnosti f/1.79. Není zde žádný fotoaparát s přiblížením, takže dvojnásobné přiblížení je realizováno digitálně z hlavního senzoru. Druhým fotoaparátem je 8Mpx ultra-širokohúlý se světelností f/2.2. Nakonec je zde zcela zbytečný 2Mpx makro snímač. Ten má sice udávanou světelnost f/2.4, ale reálně je rozlišení tak nízké, že jej nebudete používat. Mnohem lepší by bylo používat na makro ultra-širokoúhlý snímač a místo 2Mpx fotoaparátu přidat například bezdrátové nabíjení. Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Fotografie z hlavního snímače jsou během dne dobré. Někdy jsou lehce přesaturované a je škoda, že se sem z modelu Pro nedostal alespoň barevný režim Zeiss. Jakmile se zešeří, je lepší fotit na režim Noc. Fotky jsou pak ostřejší. Když jsme u nočního režimu, překvapil mě jeho maximální čas omezený na 2 sekundy. Z modelu Pro jsou zde alespoň některé softwarové vychytávky, jako jsou například různé tvary světelných objektů při použití portrétního režimu.  Hlavní širokoúhlý fotoaparát. Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Ultra-širokoúhlý objektiv má problémy i přes den. Detaily jsou hodně slité, kraje rozostřené. To je problém většiny telefonů, kvalitní ultra-širokoúhlý objektiv mají zpravidla jen nejvyšší modely. Makro fotoaparát. Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Běžný snímek (vlevo) vs foto v nočním režimu (vpravo). Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Makro fotoaparát vyplivne snímky s rozlišením 1600 × 1200 pixelů, což je na dnešní dobu tragicky málo. Makro má být plné detailů, protože při takovém přiblížení k objektu se jich objeví spousta. Navíc nemá automatické ostření, takže musíte přes displej odhadnout, kdy jste v potřebné vzdálenosti, aby byl daný objekt skvěle zaostřený. Zleva od ultra-širokoúhlého, přes širokoúhlý až po 2× zoom. Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Různé tvary od světelných zdrojů v portrétním režimu. Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Vpředu se pak nachází 50megapixelová selfie kamerka s automatický ostřením. Pokud se vypnou všechny ty zkrášlovací funkce, jsou fotky velice dobré.  Zdroj: Ondřej Košťál, inSmart.cz Možnosti videa jsou na docela pokročilé úrovni. Můžete nahrávat až ve 4K rozlišení se snímkovou frekvencí 30 sn./s, 1080 při 60 snímcích za sekundu, či zpomalené video s až 240 snímky za sekundu v rozlišení 720p.